QIGONG

   REINIGEN VOEDEN EN CULTIVEREN VAN DE LEVENSENERGIE

Qigong, Qi is het Chinese woord voor levensenergie. Gong betekent “ werk “ of “ profijt verkregen door volharding en oefening “.

Qigong is dus werken met de levensenergie, waarbij we de stroom en de verspreiding van Qi leren beheersen om gezondheid en harmonie van lichaam en geest te bevorderen.

Qigong is een holistisch systeem gericht op zelfheling. Een oude, steeds verder uitgewerkte praktische benadering die helende houdingen, bewegingen, zelfmassage, ademhaling en meditatie omvat. Met deze verschillende methoden word Qi verzameld en in het lichaam opgeslagen, alsof we een reservoir vullen. ( Yang Sheng )

Iedereen kan Qigong beoefenen. Jong, oud, gehandicapt. Alhoewel Chinees is Qigong universeel van karakter. Het maakt niet uit welke religie of spirituele stroming je volgt. Qigong is voor iedereen.

We onderscheiden 2 soorten Qigong: Dynamische of actieve Qigong ( Dong Gong ) en statische of passieve Qigong ( Jing Gong ). Dong Gong wordt het meest beoefend in China en het Westen. Toch zijn deze 2 vormen niet strikt van elkaar te scheiden. Ze werken eerder aanvullend.

Bij Qigong gaat het erom een evenwicht te vinden tussen Yin en Yang. Niet alleen in de beoefening maar ook in het dagelijks leven. Rust en ontspanning zoeken in een stressvolle, hectische wereld.

Er is niet een school of stijl van Qigong. Er zijn er duizenden. Ze zijn echter allemaal gebaseerd op de beginselen van balans, ontspanning, gezonde ademhaling en een goede houding. Sommige Qigong stijlen zijn genoemd naar de dieren wiens bewegingen ze nabootsen: kraanvogelstijl, slangenstijl, het spel van de 5 dieren etc. Andere stijlen dragen de naam van hun grondlegger. Echter welke stijl je ook traint,
de grondslagen zijn het uitgangspunt van je training.

De stijlen en vormen die ik aanbied zijn veilig om te beoefenen. Ze hebben hun goede werking en waarde bewezen door de eeuwen heen. Verder zijn ze aangepast aan de eisen die de moderne tijd aan mensen stelt. In die zin hebben ze de tand van de tijd doorstaan en kan je rustig zeggen dat Qigong ancient Art for the Future is. Een oude kunst voor de toekomst.

Door de regelmatige beoefening van Qigong leg je een fundament voor het versterken van je gezondheid en verdere groei, zowel lichamelijk als geestelijk. Daarbij gaat het vooral om beleven en ervaren, voelen wat het met je doet.


maurice brands-11


DRAAI JE LICHAAM

EN KIJK NAAR DE MAAN


 

 Gentle season